Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

Ledoborec Krasin

Před 90 lety ztroskotala vzducholoď Italia nedaleko Špicberk na cestě od severního pólu. Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity. Nejen Italové, ale i Norové, Švédové, Rusové a další se pokusili pomoci trosečníkům.

Známý polárník Roald Amundsen se vydal na pátrání do Arktidy ve francouzském letadle, řízeném pilotem Guilbaudem. Letadlo zmizelo a celá posádka zahynula.

Jedna skupina trosečníků u tzv. Červeného stanu měla radiostanici a po několika dnech uslyšel jejich volání ruský radioamatér Nikolaj Schmidt. Díky tomu bylo navázáno pravidelné radiové spojení a mohli sdělit svou polohu.

Reklama

Švédští piloti Lundborg a Schyberg riskovali přistání na kře ledové u Červeného stanu trosečníků. Podařilo se jim zachránit raněného velitele vzducholodi Umberto Nobila, ale protože každé přistání znamenalo nasazení života, museli učinit těžké rozhodnutí. Rozhodli se dále neriskovat.

Na cestu ke Špicberkám se vydal sovětský ledoborec Krasin (vyrobený v Británii). Byl to největší ledoborec své doby. Postupoval pomalu, z Petrohradu Baltským mořem, kolem Skandinávie a dále ke Špicberkám. Probíjel se nakupeným silným ledem okolo Špicberk. Spotřeboval okolo 100 tun uhlí denně.

Trosečníci v Červeném stanu, včetně českého vědce Františka Běhounka, sledovali s napětím zprávy z radiové stanice, oznamující postup Krasina. Na jejich ledové kře byly čím dál větší kaluže vody. Začátek července znamenal tání ledu.

Nakonec ledoborec dorazil až k nim a byli zachráněni. Později Krasin pátral ještě po druhé skupině, která byla odnesena s vrakem vzducholodi, ale bez úspěchu.

Je pravda, že jedním z úkolů vzducholodi Italia bylo propagovat tehdejší italský fašistický režim. Sovětský svaz si také jistě sliboval od své akce oslavu komunismu. Ale šlo o záchranu lidí a lidské životy byly skutečně zachráněny.

Pro připomenutí 90. výročí záchrany Nobilovy expedice se koná Kulatý stůl v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v sobotu 26. května 2018 od 11 hodin. V programu vystoupí spisovatel a polárník Vladimir Sněgirjov. Následovat bude promítání italsko-sovětského filmu Červený stan.

Všichni jste srdečně zváni. Další akce k výročí výpravy Italia najdete na https://www.italia-90.cz/