Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

Smrt v trial režimu

To tak jednou dostal Milan Kovár nápad.

Četl blog Lenky Rubensteinové s názvem „Smrt ve zkušebním přenosu“, a jak už dovede udělat z absurdní myšlenky ještě absurdnější, napadlo ho napsat sci-fi se stejným názvem. Děj měl spočívat v tom, že se astronauti teleportují z jiné planety a při tom jeden z nich zemře.

S nápadem se mi svěřil e-mailem a mně se zdálo, že by to šlo. Někteří znalci literatury sice míní, že sci-fi je pokleslý žánr, ale ve mně stále zůstávají pohnuté vzpomínky na vrcholná díla žánru, jako je Cesta slepých ptáků od Ludvíka Součka.

Začali jsme společně tvořit. V předvánočním shonu jsme unikali do jiných světů, do vzdálené budoucnosti na planetu Raginis. Protože jsem potřebovala pomoc při vymýšlení a tříbení myšlenek, požádala jsem svého muže, dlouholetého čtenáře sci-fi, aby se také zapojil.

Reklama

Svátky, kapři, a my řešili, jestli raketa přistane na suchu nebo na vodě. Můj muž zastával přistání na vodě, já s oporou Ludvíka Součka a jeho Slunečního jezera jsem žádala přistání na suchu.

Nakonec se astronautům podařilo přistát, postavit teleport a neúspěšně se teleportovat zpět. Původně měl být příčinou nehody vadný displej a technický pracovník Ignacy Mościcki, který nestihl dát displej včas opravit. Pak jsme si vymysleli něco vhodnějšího a na našeho přítele I. M. zbyla pouze role polského astronoma. Doufáme, že nám změnu nebude zazlívat.

Těší nás zájem o sci-fi, který projevili čtenáři Respekt blogu. Povídku si můžete stáhnout na Literárním salonu Dany Mentzlové zde.

Verze pro Kindle zde.

Poznámka: po stížnosti Lenky Rubensteinové byl původní název změněn. Změnu názvu na Literárním salonu provedeme během dneška. Omlouvám se za převzetí titulku.