Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

Radost v kostce

Někdy přijde neštěstí a člověk ztrácí chuť k životu. V opeře Petra Ebena „Jeremias“ se vypráví o dobytí města Jeruzaléma. Židé museli opustit své město a dosavadní existenci a vydat se na věčnou cestu ze země do země. Ptali se proroka Jeremiáše na radu, a on řekl: buďte nezlomeni.

A tak jsou rozptýleni po světě dodnes, pomáhá jim bůh nebo si pomáhají navzájem. Pomůžou si radou i skutkem, vtipem a třeba písničkou. Řada židovských písní v sobě obsahuje optimismus jako konzerva na horší časy i okamžitou spotřebu.

Některé z nich můžeme vidět na YouTube:

The Maccabeats: Rau Banim (Děti uviděly). Pěvecký sbor zvládne celou píseň bez pomoci hudebních nástrojů. Při prvním poslechu se divím, jaké laciné juchání má trvat čtyři minuty. Pustím si ji hned znovu a už mi připadá krátká. Pak si zanadávám na odrhovačky všeobecně a přitom se těším, že si tuhle písničku budu pouštět v následujících dnech pořád znovu.

Text nám sděluje, jak izraelský lid uviděl boží moc, chválil a velebil jeho jméno a přijal jeho království. Jak už to v židovských písních bývá, několik veršů se opakuje stále dokola. Není divu – nač vymýšlet nový text, když vše důležité už bylo napsáno a řečeno před tisíci lety.

Ari Goldwag: Rak Hu (Jen On). Láska muže k bohu. V této lásce zpěvák není ochranitelem, ani stěžovatelem, ale vděčným příjemcem. Vnímáme zde cit, který duši změkčuje, nevede však ke změkčilosti. Naopak, dává sílu.

Yeshiva Boys Choir: Chazak (Posila). Píseň elektrizuje a opravdu nabíjí energií. Chlapecký sbor zpívá o posile, kterou dostaneme od boha. Text je z žalmů 27:10 a 14. Ano, zázraky se dějí kolem nás. Spolužák ti pomůže s úkolem a dostaneš sílu zvednout se z kolen a napřímit se.

Jsou mladí a sebevědomí, přesvědčení, že On jim dá to nejlepší, co jim může dát. Když je vidím, věřím tomu taky.

Dnes se tu a tam někdo zmíní o stárnoucí, unavené, zanikající Evropě. Také mi připadá, že Evropa, nebo jen určitý evropský myšlenkový směr ochabuje. Ale židovské náboženství je stále mladé a moderní. A směle hledí do budoucnosti. Náš spasitel už přišel před dvěma tisíci lety. Kdežto jejich teprve přijde.

Reklama