Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

O čem psát?

Jednou mi povídá naše Klárka: „Mami, já bych chtěla napsat článek, ale nevím o čem. O čem bych měla psát?“

Povídám něco v tom smyslu, že téma si musí najít každý autor sám. Aspoň když píše na internet. „Podívej na Respekt blog. Tam měl třeba jeden pán článek o pudincích,“ (míněn pan Rosocha). Na to se Klárka směje, protože má pudink ráda.

Nicméně otázka je to závažná. Řada autorů ji řeší tak, že píší zkrátka to, o čem sami čtou na internetu a v novinách. Jdou po známých cestách. Jako když se houbaři v sobotu vyhrnou do lesa, pobíhají po vydupaných pěšinách a každá holubinka je dvakrát nakopnutá.

S Milanem Kovárem si někdy píšeme e-mailem a shodneme se, že nás stálé omílání aktuálních politických událostí nebaví. Bloger si může dovolit jít svou cestou, nepsat jako tištěné noviny. Zkusit hledat jiné důležité věci, které nejsou na každém rohu viditelné.

Reklama

Jak podotkl jeden vědec, téma se většinou nevolí. Téma se naskýtá. Někdy se dá najít v lese na skrytém místě, jako ty houby, někdy se vynoří v hovoru s druhými lidmi. Kterýsi německý spisovatel (myslím, že to byl Kleist) přiznal, že nejlepší nápady dostává, když mluví se svou sestrou a vidí, jak ona poslouchá.

Věřím, že i na Respekt blogu občas dochází k takovému zajiskření nápadů. Měli jsme tu také pokusy (služebně starší blogeři si vzpomenou) zintenzivnit tvůrčí činnost blogerů formou seminářů. To znamenalo, že zájemci psali blogy na předem dané téma a pod nimi probíhala diskuse. Bylo zajímavé, jak ten či onen autor nebo autorka téma zpracuje.

Napadlo nás s Milanem Kovárem vyhlásit po letech nový seminář blogerů. Jako společné a jednotící téma navrhujeme: Nikola Tesla. Doufáme, že každý účastník přispěje svým pohledem a invencí.

Zájemci napíšou blog, který se nějakým způsobem týká Nikoly Tesly, a zveřejní jej 15. února zde na Respekt blogu.

Téma může být pojato epicky i lyricky, jako jakýkoliv žánr, třeba jako odborný výklad, nebo jako steampunk. Víte, co to je? To je podžánr sci-fi, který popisuje společnost a technologie, založené na páře jako hlavním zdroji energie. Aspoň tak se to píše na Wikipedii.

Zúčastnit se můžou i neblogeři, když zašlou text na email [email protected]. Text bude zveřejněn na blogu Dany Mentzlové, samozřejmě s uvedením autora.

Odměnou nám bude radost ze psaní, ze čtení, a nebo, že se třeba při sbírání materiálu něco poučného dozvíme.