Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

Český historický klip – hledání

Netroufám si tvrdit, co se děje na YouTube vůbec. Každý z nás může z této obrovské zásobárny klipů a filmů vidět jen určitou část. Mě zajímají písničky od švédské skupiny Sabaton a pozoruji, že v této konkrétní oblasti YouTube krystalizuje svérázný žánr - historický klip.

Zejména polští fanoušci Sabatonu nasadili laťku velmi vysoko a tvoří klipy oslavující historické události, ukazující jejich faktickou a emotivní stránku. Využívají přitom dokumentární i filmové záběry a ve skromnější míře také doprovodné texty. Jako příklad velmi dobrého klipu bych jmenovala Coat of Arms od polského uživatele GhostDog780430, oslavující statečnost Řeků v řecko-italské válce 1940-41. 

 

Samozřejmě mě napadá, že i české historické události by bylo možné ztvárnit podobným způsobem. Národ potřebuje svoji historii – a kdo dnes čte historické romány či staré pověsti české? Možná že právě klipy na YouTube jsou tím progresivním médiem, které v nás bude udržovat historické povědomí.

Reklama

Dovoluji si zde představit tři klipy k českým dějinám, které se mi dosud zalíbily. Pokud znáte jiné, můžete je doporučit v diskusi u tohoto článku.

 

Jeden z nejvíce sledovaných klipů, zabývajících se českou historií, pojednává o atentátu na Heydricha. Autorem písně Battledress je Jan Vyčítal. Píseň počítá s tím, že posluchači událost znají. Velmi působivě vybírá pár momentů. Vytknout by se dalo opakování Opálkova jména, které lze zdůvodnit pouze tím, že byl velitelem jmenované skupiny parašutistů. Obrazový doprovod Tomáše Břicháčka dobře vysvětluje některá méně jasná slova písně.

Klip zde.

 

Zejména po hudební stránce mě zaujal klip uživatele MaroCR o českých pilotech RAF. Klip s anglickými texty doprovází píseň Taxmenů „Ve jménu Panny Marie Svatohostýnské“. Motiv Hostýna odkazuje k boji Moravanů r. 1241 na Hostýně proti Tatarům, který je zaznamenán v Rukopise královédvorském. Přes velký citový náboj mě píseň přece jen zcela neuspokojuje, dovedu si představit, že by text mohl být ještě o stupeň dokonalejší.

Klip zde

 

Zajímavého účinku dosáhl uživatel 9Metallman9 v klipu o mobilizaci československé armády r. 1938. Obrazový materiál pravděpodobně převzal již hotový z jiných klipů o mobilizaci. Jako hudební doprovod překvapivě zvolil píseň Sabatonu „Primo Victoria“ o vylodění v Normandii roku 1944. Zní to nepatřičně, když českoslovenští vojáci pochodují na slova „šestého června 1944 Spojenci provádějí obrat ve válce…“ Na druhou stranu však Joakim Brodén zpívá s takovým zápalem a nasazením, že jasně cítíme dosah velké události. Sabaton zvládá zachytit vojenské téma v jeho velkoleposti, čímž se zřetelně liší od zmíněné písně o Atentátu na Heydricha a písně o Panně Marii Svatohostýnské, které volí skromnější zobrazení z pohledu jednotlivce. 

Autorovi klipu je však nutno vytknout závěrečný nápis, sice dobře míněný, ale s gramatickými chybami. Správně by měl ovšem znít „Věnováno památce statečných československých mužů“. 

Klip zde.

 

Doufám, že ty nejlepší české historické klipy nás teprve čekají.

——————–

Na závěr bych pro zájemce o starší historii chtěla odkázat na dva klipy, které zde v jedné z minulých diskusí doporučovala paní Ygrain:

Píseň o husitských válkách

Píseň o křížových výpravách