Reklama
 
Blog | Dana Mentzlová

Lipa Schmeltzer

Něco na něm je. Těžko popsatelné. Napadá mě slovo „lidskost“. Což vlastně neznamená jenom být člověk, ale mít rád lidi.

Lipa Schmeltzer je židovský zpěvák a skladatel, žijící v Americe. Narodil se r. 1978. Jeho rodina má kořeny v Maďarsku. Dědeček, maďarský rolník, byl obětí holocaustu. Lipův otec přežil koncentrační tábor, přestěhoval se do Ameriky a založil početnou rodinu. Lipa je druhý nejmladší z dvanácti sourozenců.

Oblíbený zpěvák začínal svou kariéru bez formálního hudebního vzdělání, jako tradiční bavič na židovských svatbách. Postupně si získal popularitu, vydává alba, natáčí klipy, skládá písně s texty v angličtině, hebrejštině a jidiš. Je ženatý a má čtyři děti.

Lipa Schmeltzer je ortodoxní Žid, z čehož plynou některé zvláštnosti. Například na jeho koncertech jsou posluchači rozděleni na muže a ženy. V klipech na YouTube můžeme pozorovat, že tančí pouze muži, kdežto ženy si udržují důstojnost a pouze přihlížejí.

Zatím největší hit Mizrach už získal na YouTube přes 1,8 mil. posluchačů. Píseň vyzývá ke sblížení všech Židů bez ohledu na náboženské a názorové rozdíly. V klipu vystupují vojáci z izraelského batalionu ortodoxních Židů. Zpěvák chce ocenit jejich službu a zmenšit averzi mezi pravověrnými a sekulárními komunitami. Ultraortodoxní Židé totiž většinou neslouží v armádě, což vzbuzuje nelibost u ostatních Židů v Izraeli, kteří mají povinnou vojenskou službu pro muže i ženy.

Text písně v hebrejštině jmenuje čtyři světové strany a kratičké scénky nám dávají nahlédnout do bloudění s Lipou a jeho GPSkou v Jeruzalémě.

Radostný přístup k životu a jemný humor nalézáme i v dalších klipech Lipy Schmeltzera. Myslím, že by měl co říci širšímu publiku, a na druhou stranu je mi sympatické, že se ve své tvorbě zaměřuje výhradně na svůj národ. Pokud vím, nemá žádnou píseň určenou pro „světovou hudební scénu“. Snaží se sblížit tradiční židovskou hudbu se současnými styly a věnuje se i elektronické taneční hudbě. Některé ty elektronické styly jako house a trance jsou pro mě málo pochopitelné.

V posledních dnech mě příjemně překvapil novým zaměřením: od hypermoderních rytmů ke starým cajdákům. Lipa Schmeltzer nazpíval dva evergreeny se začínající skupinou The Holocaust Survivor Band. Jde opravdu o začínající skupinu, i když ti dva staříci na to nevypadají. Saul Dreier (90 let) a Ruby Sosnowicz (86 let) pamatují hrůzy 2. světové války, ale v pozdním věku žijí radostně a zachovávají si vitalitu. Přinášejí pozitivní naladění i svými písničkami.

Píseň Shain vi di Levone, neboli „Krásná jako luna“, zalichotí každé ženě. Zpívá o dívce krásné jako tisíc sluncí a zářící jako hvězdy. „Bylas mi seslána z nebe, obšťastnila jsi mé srdce.“ Kdo umíte německy, zaposlouchejte se do textu a uvidíte, že jidiš není tak těžký jazyk. Lipa zvládá píseň s procítěností nečekanou po úvodních úsměvných scénách v baru.

V písni Belz si zavzpomínáme na stejnojmenné městečko na Ukrajině, „kde jsem prožil svá dětská léta“. V klipu mladý Saul Dreier, představovaný Lipou Schmeltzerem, přicestuje časem z roku 1939 do dne svých 90. narozenin. Vidí, že má co jíst, má pěkný dům a rodinu. A to je důvod k oslavě. Melancholická melodie se změnila na svižnou, pro mě nepochopitelným způsobem.

Město Belz, které patřilo do r. 1918 do rakouské Haliče, dává příležitost k exkurzu do historie. V klipu je uvedeno, že město se r. 1939 nacházelo v Polsku, nyní leží na území Ukrajiny. Nejde však o území, které připadlo Sovětskému svazu po 2. světové válce. Teprve roku 1951 se Sovětský svaz s Polskem dohodly o výměně nevelkého území, na kterém leží Belz, za přibližně stejně velký díl horských terénů Bieszczad. Polákům připadly hory, a Sovětům kraj kolem Belzu, kde byly krátce předtím objeveny bohaté sloje kamenného uhlí. Poláci se dnes na internetu utěšují, že získali pěknou turistickou oblast.

Židovské obyvatelstvo bylo za války z Belzu deportováno, nicméně zdejší dynastie nezanikla, ale pokračuje v Izraeli. A tak Židé uchovávají vzpomínku na neznámé městečko ve vzdálených krajích, k čemuž teď nově přispěje klip Lipy Schmeltzera.

Je to klip radostný. Vyzařuje z něj optimismus lidí, kteří berou život se vší vážností.

Reklama